lördag 13 december 2008

Ur askan uppstod fågel Fenix...

Ett intressant ämne inom kyrkoarkitekturen är de kyrkor som brunnit ned och sedan återuppstått i olika gestalter. Här finns också olika filosofier eller ska vi kanske använda ordet ideologi för att beteckna hur en kyrka återuppbyggs , om den nu byggs upp igen. Jag har urskiljt och kategoriserat detta i följande:
  • Kyrkan byggs upp på nytt och i stort sett samma skepnad och med den teknologi som tillämpades då kyrkan ursprungligen uppfördes. Katarina kyrka i Stockholm brann ned och många sörjde den praktfulla barockkyrkan med ståtliga inventarier och en berömd orgel. Vad skulle man göra? Restaurera det som återstod och skapa en lokal runt kyrkoruinen? Det som till slut skedde var en återuppbyggnad och med gammal teknik anno det 1600-tal under vilket kyrkan ursprungligen ritades och uppfördes ( Jean de la Vallee). Man ångade virke för att anpassa det till kyrkans runda kupol, till själva konstruktionen. Det är en kyrka anno 1995 men med samma utformning som den nedbrunna kyrkan. Man återskapar en kyrka eller miljö som ska återföra byggnaden till dess ursprung. Med tanke på tillgången till information och bilder är det inget problem att skapa en autentisk återföring men tillvägagångssättet liknar det som tillämpades under 1800-talet, att återskapa en äldre byggnad. Då hade man inte full information och man fick spekulera i hur exempelvis medeltidskyrkor såg ut och sedan följde man den spekulationen i utförandet. Hur autentiskt det än är är det en ny byggnad som står framför oss likaväl som det Warzawa som återuppbyggdes efter andra världskriget. Kopian är en bländande produkt som ger illusion av äldre tider, men nytt är det!!!!!!!
  • Kyrkan i Föllinge, Jämtland brann ned för några år sedan. Beslutet att bygga en ny kyrka kom snabbt och den nya kyrkan byggdes upp och mycket lik den nedbrunna kyrkan. I stort sett ser vi samma kyrka framför oss men med små olikheter t ex vapenhuset. Interiören är helt ny och speglar vår tid och skapar inga illusioner om att den gamla kyrkan finns kvar. Det finns förmodligen en ambition att återskapa en kär gammal bygdekyrka men inte så minutiöst att vi talar om Katarina kyrka. 2005 invigdes kyrkan i Ryssby i Småland efter en brand som ödelade 1700-talskyrkan. Utvändigt är den mycket likt den nedbrunna kyrkan men har helt ny interiör.
  • Ur ruinerna skapas något delvis nytt. Kyrkan i Trönö brann ned 1998 och hade då stått i dryga 100 år. Det var en relativt vanlig nygotisk kyrka av föga intresse för turister som istället fascineras av Trönö gamla 1100-talskyrka i närheten. Men när nya kyrkan brunnit ned mobiliserade en vilja att bygga upp kyrkan igen och så skedde men enligt helt andra principer än i Stockholm och Föllinge. Ruinen restaurerades men fick stå kvar och sedan byggdes ett glasatrium omkring en del av kyrkoruinen. Koret fick en ny och enklare inredning men blev ett slutet rum medan glasatriet med delar av ruinen skapade något helt nytt. Tornet står också kvar och har inte fått tillbaka sin spira. Det råder ingen tvekan om att arkitekten skapat en fågel fenix och där askan och resterna tillåtits ingå i den nya utformningen. Här finner jag paralleller till katedralen i Coventry som bombades under världskriget och fick en ny spännande skrud utifrån de byggnadsrester som fanns kvar. Gedächtniskirche i Berlin har fått en glaskyrka byggd intill resterna av en 1800-talskyrka som bombades och ödelades så när som på tornet. Följden har blivit en spännande hybrid av gammalt och nytt. Trönö nya kyrka har fått en uppseendeväckande ny och smakfull skrud och intressant arkitektonisk framtoning. http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.mikaellundberg.se/images/trono_1.jpg&imgrefurl=http://www.mikaellundberg.se/trono_1.html&usg=__RitkAdAYCt_LBdy39EdzWkWTMCM=&h=409&w=590&sz=78&hl=sv&start=16&um=1&tbnid=fY3nOFl_QKWCbM:&tbnh=94&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dtr%25C3%25B6n%25C3%25B6%2Bnya%2Bkyrka%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN
  • Man kan självfallet också bygga något helt nytt. Den gamla kyrkan som brunnit ned är borta och man väljer en helt ny byggnad. Ny arkitektur uppstår och vi har kyrkan i Lundby, Göteborg. En äldre nygotisk kyrka av Adrian C Petersson byggdes aldrig upp igen utan en helt ny kyrkobyggnad med monumental framtoning: http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.panoramio.com/photos/original/9693861.jpg&imgrefurl=http://www.panoramio.com/photo/9693861&usg=__3xSlO-LcPH-hvPY-NX5MDYpuqqA=&h=601&w=800&sz=108&hl=sv&start=18&um=1&tbnid=bQKy4ZKPKZ9l4M:&tbnh=107&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dlundby%2Bnya%2Bkyrka%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.lundbykoren.se/bilder/lundby_gamla.jpg&imgrefurl=http://www.lundbykoren.se/om_kyrkan/kyrkan_under_110_ar.htm&usg=__mGb5i0aQXW19X8heXPGWDMIaEoo=&h=87&w=88&sz=4&hl=sv&start=29&um=1&tbnid=ID8zRyF79nHFcM:&tbnh=76&tbnw=77&prev=/images%3Fq%3Dlundby%2Bnya%2Bkyrka%26start%3D20%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN

Självfallet kan det vara så att en nedbrunnen kyrka värderas utifrån antikvarisk synpunkt. Är kyrkan värd att byggas upp och i så fall hur? Kyrkorna i Lundy och Trönö var ur dagens synpunkt två anspråkslösa nygotiska kyrkor, nedvärderade av 1900-talets arkitekturhistoriker och arkitekter. Kyrkan i Stockholm, Katarina kyrka, var en av landets främsta barockkyrkor med praktfulla inventarier. Att återuppbygga en så ståtlig kyrka var inte något kritiserat beslut även röster höjdes för att bevara ruinen och utgå från nuet såsom man gjorde i Trönö. Men oavsett resultatet är Katarina en kyrka invigd 1995 och inte den 1600-talskyrka Jean de la Vallee en gång ritade. Så är det!!

Kyrkorna i Trönö och Lundby ansågs inte tillräckligt intressanta arkitektoniskt för att återuppbyggas i ursprunglig gestalt men resultatet blev sedan två olika uppbyggnadsprinciper ur vilka två spännande monumentala byggnader uppstod, helt överlägsna de nedbrunna byggnadernas ursprunglig utformning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Vem är jag? Lärare i svenska och engelska med stort intresse för arkitektur och en stor portion ilska och sorg inför det som händer med miljö, mänsklig roffa-åt-sig-mentalitet och omvänd Robin Hood-politik. Jag lever med tre underbara hundar på landet bland alltför många snöskotrar och bilar. Så fort jag får tillfälle packar jag ryggsäcken och sticker någonstans. Favoritdestination hittills är : Mellanöstern. Jag säger bara: vattenpipa!!!!!!