torsdag 25 december 2008
Lite funderingar om restaureringar
På 1800-talet började befolkningen växa kraftigt och i kombination med ökade läskunskaper och kristendomsundervisning krävdes också större kyrkor. Vita stenkyrkor av ansenlig storlek med dito stora fönster och enkel spartansk inredning blev ett slags standard. Många är dessa vita stora kyrkor som bär vittnesbörd om denna tidsperiod och som under perioder kritiserats för att vara själlösa och kalla. Vi är väl i alla fall en inte alltför liten skala som hört begreppet "Tegnérlada". De som inte hade råd att riva och bygga nytt fick förmodligen försöka bygga om den gamla medeltidskyrkan vilket vi kan se spår av i form av stora fönster trots att kyrkans murar är gamla. Trönö gamla kyrka har sådana stora fönster liksom många andra medeltidskyrkor. Synd kan man kanske tycka men kyrkorna finns kvar i alla fall och Trönö gamla kyrka skulle snart bli för liten och en ny kyrka byggas. Trönö nya kyrka byggdesdock senare och i helt annan stil än den nyantika. 1800-talets restaureringsideologier var tillbakablickande och i synnerhet den nygotiska romantiserade om medeltiden medan nyantiken sökte det antika, stilrena idealet och, egentligen, ett byggnadsideal som är profant snarare än religiöst. Grekerna var ju aldrig kristna så deras stil och arkitekturelement har egentligen inget religiöst/kristet ursprung. Den senare nygotiska perioden, i svensk arkitektur, emanerar från medeltidens gotik I båda fallen, nygotik och nyantik, var det framförallt nybyggnationerna som präglades av detta och i förekommande fall var också rådande ideal för restaureringar. Det var nybyggnationerna som styrde restaureringarna, som jag ser det, men detta är inte fallet med det kyrkobyggande som kom att prägla 1920-talet och framåt. Efter ett decennium med några intressanta utflykter i nationalromantik och jugend kom sedan funktinalismen att prägla det profana byggandet men så är icke fallet med den sakrala arkitekturen. Den kom istället att styras av de rön som gjordes när gamla kyrkor restaurerades. En rad gamla ödekyrkor dokumenterades och så småningom blev de också restauererade på ett sätt som bevarade byggnaden i det skick man fann den men där bevarande insatser gjordes för att kunna visa upp kyrkan i bra skick och också att kyrkan skulle återföras till församlingen som kyrklokal. Detta innebar t ex att de gamla ödekyrkorna i Oviken, Trönö, Balingsta togs i bruk. De nybyggda 1800-talskyrkorna fick tyvärr förfalla men någonstans på vägen lyckades man rädda Trönö och Ovikens nya kyrkor. Balingsta nya kyrka revs på 1930-talet och visar att just 1800-talets arkitektur inte ingick i den nya synen på vad som ansågs värt att bevara. Närheten i tid har förmodligen varit en viktig faktor vilket också har visat sig senare när man uttalat sig föraktfullt om 1920-talets kyrkor . Dessa kyrkor är inte värda att kommentera, med undantag för arkitekturhistorikern Göran Lindahl i hans briljanta bok Högkyrkligt, lågkyrkligt och frikyrkligt.
Kyrkoarkitektur 1900-1910
Det känns som om något riktigt nytt och spännande började hända vid året 1910 och framåt. Under kommande 10 år skulle några riktigt intressanta, monumentala och konstnärligt högt stående kyrkor uppföras bl a Masthuggskyrkan i Göteborg, Engelbrektsskyrkan i Stockholm och Saltsjöbadens kyrka . En tämligen ovanlig jugendkyrka i Jät, Småland kom också att bli färdig lagom till 1910.
Men fram till 1910 verkar kyrkobyggandet ha en form av "uppsamlingsheat" och där föga märks av den rasande debatten och att en ny syn på kyrkorestaureringar växte fram. Vad har då detta med nya kyrkor att göra? Mycket!!!! KOmmer vi in på den historiskt orienterade kyrkoarkitektur som kom att dominera fr o m 1920-talet så har vi fått ett förhållande där nya kyrkor och dess arkitektur styrs av de rön som framkommit vid restaurering och dokumentation av äldre tiders kyrkor. Jämför vi t ex med de nyantika kyrkorna så kan man få en känsla av att de nya vita antikiserande kyrkorna med sina stora fönster också fick påverkan på gamla kyrkor. Där man inte hade råd att riva kyrkor och bygga nytt, slog man upp äldre fönster för att få mer ljusinsläpp och man kalkade över målningar från medeltiden. Detta visar, anser jag, att då styrdes restaureringsideologi av rådande smak vad gällde nybyggnation. När sedan medeltidsromantiken strömmade in över arkitekturen så fick vi stora nygotiska kyrkor som skulle efterapa de gamla katedralerna. Restaureringsideologin tycks ha följt efter i det avseendet. Tittar vi däremot på kyrkor från 1920-talet och framåt så återfinner vi nya kyrkor som byggs för att efterlikna äldre restaurerade kyrkor som också restaurerats enligt det nya konserverande ideal som bl a Sigurd Curman kom att bli så viktig för.
Det sistnämnda handlade inte helt om 1900-1910 men på en blogg får jag väl antagligen vara lite ostrukturerad....
Om mitt stora intresse för kyrkor
söndag 14 december 2008
Iscensatt åldrande

Till vänster syns en liten glugg och den illustrerar "iscensatt åldrande" Gluggen fyller ingen praktiskt funktion och den är placerad lite asymmetriskt för att förmodligen öka autenciteten i detaljen. Den här bilden föreställer just Staffanskyrkan men sådana här detaljer återfinns också i både Skellefteå , S:t Olovs kyrka och Älmhults kyrka.
Historism ack så förhatligt?
Vad är det som gör historism från nämnda period så förhatligt? Är det svensk tradition att inte uppskatta historien? Är det antipati gentemot kyrkliga företeelser? Eller är det helt enkelt en snobbig attityd mot något som etablissemanget har bestämt sig för att ogilla? I Sverige ska vi upphöja funktionalismen till skönhetsnorm och därmed basta. I sann förmyndaranda ska vi uppmanas att enbart ge våra uppskattande ord och sidor i litteraturen till funktionalismen. Men historieskrivningen ska väl inte enbart handla om den goda smaken ( om nu till vissa delar torftig funkis ska anses vara god smak) utan om sanningen? Det byggdes några hundra kyrkor på 1900-talet men de nämns ytterst sällan och vi kan enbart återfinna namn som Markelius, Åhren, Tengbom ( trots att han ritade kyrkor) och Celsing. De tidigare nämnda kyrkoarkitekterna förtjänar inga omdömen eller ens rader i konstböckerna och nämns knappt. De som vill ge dessa namn ett välförtjänt omdöme eller rader får inte nådiga nicken i dagens politiskt korrekta forskarklimat.
Det som gör 1920-talets ( och framåt) historismens intressant att reflektera över är hur restaureringsideologiernas inriktning på 1900-talet återspeglas i de kyrkor som uppfördes under den perioden. Man sätter samman olika inslag i kyrkan på ett sätt som ska ge intryck av en äldre restaurerad kyrka men ibland på ett motsägelsefullt sätt som rent antikvariskt inte följer tidsplanen. Men en äldre medeltida kyrka som restaurerats och byggts till kan ha byggnadskroppar och gravkor placerade så att man kan följa om -och tillbyggnaden. I Nordenskjölds kyrkor kan vi ibland se hur han låtit slå valven olika för att visa på denna "ombyggnad". Liksom i svensk kyrkobyggnadshistoria från medeltiden så blev exempelvis stjärnvalven alltmer invecklade och utarbetade och det kan man se i en gammal kyrka exempelvis i ett tillbyggt kor. Så är också fallet i Staffanskyrkan i Gävle som har mer invecklat stjärnvalvsmönster i koret. En av utbyggnaderna på kyrkan ser ut som gravkor men är inget gravkor utan exempelvis sakristia.
Vad menar jag med motsägelsefullt? Om man studerar de igenmurade gluggar som Nordenskjöld placerat ut på kyrkans exteriör så kan dessa vara placerade exempelvis på ett "gravkor i renässans". I en autentisk miljö kan vi hitta sådana gluggar i ett kor eller på ett långhus men i själva långhuskroppen och inte på koret. Denna bristande autencitet i Nordenskjölds kyrkan kan förmodligen tolkas på flera sätt men kan vara ett sätt att fritt använda det gamla och innehållsrika "skafferi" som svensk kyrkoarkitektur utgör med alla de detaljer som genom åren har passerat revy i kyrkornas formspråk. Det finns en ambition att spegla den gamla kyrkan "den tusenåriga kyrkan" som Nordenskjöld själv skrev i en minnesskrift i samband med invigningen av kyrkan i Skellefteå, S:t Olovs kyrka, men på ett friare sätt och mer självständigt än tidigare historiskt återblickande stilar.
lördag 13 december 2008
Bokrecension
Bokrecension
Fokuseringen på sex exempel gav mig förhoppningar om lite mer resonerande framställningar men konsthistoriska framställningar är ofta mycket av historiebeskrivning och lite av arkitekturteori.
Boken är dock mycket lättläst och det är ett trevligt och lättflytande språk som gör boken till en bra introduktion till kyrkoarkitektur. Här finns vackra bilder att beskåda och arkitekten Peterson är värd en egen bok. Han ritade mer än 40 kyrkor och för en spontan betraktare kan hans kyrkor te sig ritade enligt kalkylmodell men det finns variationer i tornens utformning, fönster, planlösningar och där hade jag velat ha lite resonemang i händelse av att det fanns ett mönster i kyrkornas utformning. Hade Peterson en utvecklingslinje i sin arkitektur? FÖrändrades hans kyrkor i en viss riktning allteftersom han blev mer erfaren eller fick de ett friare uttryck i och med att han verkade så pass länge som arkitekt? På sådana frågor fick jag inget tillfredsställande svar och den boken som ställer sådana frågor och besvarar dem är efterlängtad.
Vinlidens kyrka och lite historism


Sidoställda torn
Saltsjöbadens kyrka samt Oskar Fredriks kyrka i Göteborg
Bortglömda arkitekter: Knut Nordenskjöld
15 kyrkor restes efter ritningar av Knut Nordenskjöld och under närmare 30 år. De uppvisar stora variationer i både stil, storlek och materialanvändning. Tre stora kyrkor av mycket monumental karaktär är Staffanskyrkan i Gävle ( 1932), S:t Olovs kyrka i Skellefteå ( 1927) och Älmhults kyrka ( 1930). De uppvisar många gemensamma drag trots olikheterna. Byggda i sten och med mycket kraftiga torn som kröns av fantasifulla spiror kan man spåra gemensamma drag och inspiration från äldre medeltida kyrkor med många om -och tillbyggnader. Det finns många stora ståtliga svenska kyrkor med medeltida anor och tillbyggnader från senare tider och dessa skulle enligt 1900-talets nya restaureringsideologi inte återställas till vad man trodde var medeltid. Nordenskjöld kan ha påverkats av denna ideologi och utformat stora kyrkor med inspiration från om-och tillbyggda medeltidskyrkor. Vi hittar små gluggar på murarna och t o m "igenmurade" gluggar vilket är medvetet för att ge intryck av åldrande. Träder vi in i kyrkorna återfinner vi stora kraftiga pelare och lika typer av valv, stjärnvalv och kryssvalv precis som i äldre tillbyggda kyrkor. Inventarierna har Nordenskjöld skisserat enligt samma idé och vi hittar både altarskåp, barockpredikstolar och s k korpyramider. Det här är oerhört fascinerande och Nordenskjöld är inte ensam om denna typ av "restaureringsarkitektur" utan vi återfinner andra namn som jag ska presentera i min blogg. De förtjänar ett eftermäle och mer utrymme i arkitekturhistorien.
Nordenskjölds 15 uppförda kyrkor är:
- Nilivaara ( Norrbotten) . En röd träkyrka med influenser från 16- och 1700-talens röda trä-eller spånkyrkor.
- Kåge kyrka.( Västerbotten) En vit träkyrka med kraftfullt torn och mycket fantasifullt utformad spira med lökkupol av spån. Kyrkskeppets tak har lätt svängda konturer.
- S:t Olovs kyrka i Skellefteå ( Västerbotten) är en av Nordenskjölds riktigt stora kyrkor. Den är byggd i sten med putsad fasad. Medeltidsinfluenser finns här med "igenmurad glugg", strävpelare och "renässans"-gavlar.
- Norrfors kyrka ( Ångermanland) är en träkyrka med spåntak och spira med lökkupol. Tornets utformning är något slankare än det kraftiga korta tornet i Kåge. Annars är svenska träkyrkor från 17-och 1800-tal influenser till kyrkorna i Norrfors och Kåge.
- Idre kyrka ( Dalarna) kan nästan sägas vara en "stenkyrka" i trä. Formerna är kantiga och ger inte samma mjuka böljande intryck som kyrkan i Kåge. Tornets avslutning är en klassicistisk tornhuv i tre avsatser och där på samma manierade avslutning med både kyrktupp, klot och kors. På klotet och i många andra sammanhang återfinner vi gyllene reliefer t ex månen.
- Staffanskyrkan i Gävle ( Gästrikland) är Nordenskjölds andra stora kyrka. Den invigdes 1932 och är en stor stenkyrka med sidoställt torn, högt skepp med s k säteritak och igenfyllda gluggar. Interiören uppvisar en stor iscensatt medeltidskyrka med stjärnvalv, pelare och stora ljusa fönster och vitkalkat tak.
- Krokstrands kyrka ( Bohuslän) är stramt enkel med klassistiska detaljer såsom säteritak och mäktigt hög spira. Spiran erinrar om barockens känsla för överdrifter t ex den höga spiran i Mora kyrka. Jean de la Vallee är en ansedd arkitekt från svenskt 1600-tal och kan ha varit en viktig influens för Nordenskjöld.
- Koster kyrka ( Bohuslän) är en enkel vit träkyrka med högt torn.
- Havsstenssunds kyrka ( Bohuslän) har viss släktskap med Nilivaara med tanke på den röda träfasaden och delvis fristående torn. Men där Nilivaaras klockstapel troligtvis inte ritats av Nordenskjölds så inger Havsstenssunds klockstapel mer intryck av medeltida stenkastal. Själva kyrkobyggnaden ger ett yngre intryck med sin enkla röda träfasad.
- Nossebro kyrka ( Västergötland) är den enklaste av Nordenskjölds kyrka men ändock byggd i sten. Tornet och dess spira är förhållandevis enkelt och fasaden är i ljus puts och helt i avsaknad av dekor. Så här nära funktionalismen är inte Nordenskjöld i någon av de andra kyrkorna.
- Djurhults kapell ( Västergötland) har en mycket enkel utformning men enligt Nordenskjölds maner en mycket hög och smal spetsig tornspira. Inspirationen torde vara de många vitmålade enkla träkyrkor som byggts i Sverige under flera sekler från 1600-talet och framåt.
- Skavböke kapell ( Halland) är en mindre variant av stenkyrka i trä med undantag för den praktfulla lökkupolen. I övrigt präglas kyrkan av stram enkelhet och har liksom fler av Nordenskjölds kyrkor, sidoställt torn.
- Älmhults kyrka ( Småland ) är den tredje riktigt stora kyrkan som Nordenskjöld ritade och uppvisar många likheter med de båda andra kyrkorna. Men medan kyrkorna i Skellefteå och Gävle har sidoställt torn har Älmhults kyrka en mer traditionell planlösning. Fasaden är i sten, det finns "iscensatt åldrande" i form av igenmurade gluggar och interiören har både stjärnvalv, sidogångar, altarskåp och barockpredikstol.
- Näsby kyrka i Kristianstad ( Skåne) har byggts om rejält och har inte riktigt sin ursprungliga interiör kvar. Utsidan visar en stenkyrka med fristående torn och enkel putsad fasad.
- Sibbhults kapell ( SKåne) är en liten enkel träkyrka med annorlunda torn. Dock har vi inte Nordenskjölds traditionellt överdimensionerade spira men ändå en annorlunda avslutning på tornet.
Sammanfattningsvis finns det intressanta iakttagelser runt Nordenskjölds kyrkor och som jag behandlat relativt ingående i mina akademiska arbeten: Staffanskyrkan i Gävle ( B-uppsats vid Stockholms universitet), Tre kyrkor av Knut Nordenskjöld ( C-uppsats vid Uppsala Universitet) samt Knut Nordenskjölds sakrala arkitektur ( Magisteruppsats vid Uppsala universitet).
Jag är inte någon anhängare av biografier då jag hellre vill låta en arkitekts arbeten föra talan men om någon förtjänar en biografi så är det Knut Nordenskjöld. Han har lämnat efter sig en rad arbeten och av den korrespondens jag kunnat studera, bl a vid församlingshemmet i Skellefteå och S:t Olovs församling, får jag intrycket av en ödmjuk och mycket noggrann arkitekt som respekterade sitt uppdrag och hade ett oerhört sinne för detaljer. Inte bara ritade han kyrkobyggnaderna utan inventarier bär hans signum in i minsta detalj. Han ritade dörrhandtag, ljushållare, lampetter och t o m nattvardssilver.
Ur askan uppstod fågel Fenix...
- Kyrkan byggs upp på nytt och i stort sett samma skepnad och med den teknologi som tillämpades då kyrkan ursprungligen uppfördes. Katarina kyrka i Stockholm brann ned och många sörjde den praktfulla barockkyrkan med ståtliga inventarier och en berömd orgel. Vad skulle man göra? Restaurera det som återstod och skapa en lokal runt kyrkoruinen? Det som till slut skedde var en återuppbyggnad och med gammal teknik anno det 1600-tal under vilket kyrkan ursprungligen ritades och uppfördes ( Jean de la Vallee). Man ångade virke för att anpassa det till kyrkans runda kupol, till själva konstruktionen. Det är en kyrka anno 1995 men med samma utformning som den nedbrunna kyrkan. Man återskapar en kyrka eller miljö som ska återföra byggnaden till dess ursprung. Med tanke på tillgången till information och bilder är det inget problem att skapa en autentisk återföring men tillvägagångssättet liknar det som tillämpades under 1800-talet, att återskapa en äldre byggnad. Då hade man inte full information och man fick spekulera i hur exempelvis medeltidskyrkor såg ut och sedan följde man den spekulationen i utförandet. Hur autentiskt det än är är det en ny byggnad som står framför oss likaväl som det Warzawa som återuppbyggdes efter andra världskriget. Kopian är en bländande produkt som ger illusion av äldre tider, men nytt är det!!!!!!!
- Kyrkan i Föllinge, Jämtland brann ned för några år sedan. Beslutet att bygga en ny kyrka kom snabbt och den nya kyrkan byggdes upp och mycket lik den nedbrunna kyrkan. I stort sett ser vi samma kyrka framför oss men med små olikheter t ex vapenhuset. Interiören är helt ny och speglar vår tid och skapar inga illusioner om att den gamla kyrkan finns kvar. Det finns förmodligen en ambition att återskapa en kär gammal bygdekyrka men inte så minutiöst att vi talar om Katarina kyrka. 2005 invigdes kyrkan i Ryssby i Småland efter en brand som ödelade 1700-talskyrkan. Utvändigt är den mycket likt den nedbrunna kyrkan men har helt ny interiör.
- Ur ruinerna skapas något delvis nytt. Kyrkan i Trönö brann ned 1998 och hade då stått i dryga 100 år. Det var en relativt vanlig nygotisk kyrka av föga intresse för turister som istället fascineras av Trönö gamla 1100-talskyrka i närheten. Men när nya kyrkan brunnit ned mobiliserade en vilja att bygga upp kyrkan igen och så skedde men enligt helt andra principer än i Stockholm och Föllinge. Ruinen restaurerades men fick stå kvar och sedan byggdes ett glasatrium omkring en del av kyrkoruinen. Koret fick en ny och enklare inredning men blev ett slutet rum medan glasatriet med delar av ruinen skapade något helt nytt. Tornet står också kvar och har inte fått tillbaka sin spira. Det råder ingen tvekan om att arkitekten skapat en fågel fenix och där askan och resterna tillåtits ingå i den nya utformningen. Här finner jag paralleller till katedralen i Coventry som bombades under världskriget och fick en ny spännande skrud utifrån de byggnadsrester som fanns kvar. Gedächtniskirche i Berlin har fått en glaskyrka byggd intill resterna av en 1800-talskyrka som bombades och ödelades så när som på tornet. Följden har blivit en spännande hybrid av gammalt och nytt. Trönö nya kyrka har fått en uppseendeväckande ny och smakfull skrud och intressant arkitektonisk framtoning. http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.mikaellundberg.se/images/trono_1.jpg&imgrefurl=http://www.mikaellundberg.se/trono_1.html&usg=__RitkAdAYCt_LBdy39EdzWkWTMCM=&h=409&w=590&sz=78&hl=sv&start=16&um=1&tbnid=fY3nOFl_QKWCbM:&tbnh=94&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dtr%25C3%25B6n%25C3%25B6%2Bnya%2Bkyrka%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN
- Man kan självfallet också bygga något helt nytt. Den gamla kyrkan som brunnit ned är borta och man väljer en helt ny byggnad. Ny arkitektur uppstår och vi har kyrkan i Lundby, Göteborg. En äldre nygotisk kyrka av Adrian C Petersson byggdes aldrig upp igen utan en helt ny kyrkobyggnad med monumental framtoning: http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.panoramio.com/photos/original/9693861.jpg&imgrefurl=http://www.panoramio.com/photo/9693861&usg=__3xSlO-LcPH-hvPY-NX5MDYpuqqA=&h=601&w=800&sz=108&hl=sv&start=18&um=1&tbnid=bQKy4ZKPKZ9l4M:&tbnh=107&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dlundby%2Bnya%2Bkyrka%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.lundbykoren.se/bilder/lundby_gamla.jpg&imgrefurl=http://www.lundbykoren.se/om_kyrkan/kyrkan_under_110_ar.htm&usg=__mGb5i0aQXW19X8heXPGWDMIaEoo=&h=87&w=88&sz=4&hl=sv&start=29&um=1&tbnid=ID8zRyF79nHFcM:&tbnh=76&tbnw=77&prev=/images%3Fq%3Dlundby%2Bnya%2Bkyrka%26start%3D20%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN
Självfallet kan det vara så att en nedbrunnen kyrka värderas utifrån antikvarisk synpunkt. Är kyrkan värd att byggas upp och i så fall hur? Kyrkorna i Lundy och Trönö var ur dagens synpunkt två anspråkslösa nygotiska kyrkor, nedvärderade av 1900-talets arkitekturhistoriker och arkitekter. Kyrkan i Stockholm, Katarina kyrka, var en av landets främsta barockkyrkor med praktfulla inventarier. Att återuppbygga en så ståtlig kyrka var inte något kritiserat beslut även röster höjdes för att bevara ruinen och utgå från nuet såsom man gjorde i Trönö. Men oavsett resultatet är Katarina en kyrka invigd 1995 och inte den 1600-talskyrka Jean de la Vallee en gång ritade. Så är det!!
Kyrkorna i Trönö och Lundby ansågs inte tillräckligt intressanta arkitektoniskt för att återuppbyggas i ursprunglig gestalt men resultatet blev sedan två olika uppbyggnadsprinciper ur vilka två spännande monumentala byggnader uppstod, helt överlägsna de nedbrunna byggnadernas ursprunglig utformning.
Svenska kyrkor
Så har jag startat min arkitekturblogg
Bloggintresserade
Bloggarkiv
-
▼
2008
(14)
-
▼
december
(14)
- Lite funderingar om restaureringar
- Kyrkoarkitektur 1900-1910
- Om mitt stora intresse för kyrkor
- Iscensatt åldrande
- Historism ack så förhatligt?
- Bokrecension
- Ingen rubrik
- Bokrecension
- Vinlidens kyrka och lite historism
- Sidoställda torn
- Bortglömda arkitekter: Knut Nordenskjöld
- Ur askan uppstod fågel Fenix...
- Svenska kyrkor
- Så har jag startat min arkitekturblogg
-
▼
december
(14)
Om mig

- Farbror Brommel
- Vem är jag? Lärare i svenska och engelska med stort intresse för arkitektur och en stor portion ilska och sorg inför det som händer med miljö, mänsklig roffa-åt-sig-mentalitet och omvänd Robin Hood-politik. Jag lever med tre underbara hundar på landet bland alltför många snöskotrar och bilar. Så fort jag får tillfälle packar jag ryggsäcken och sticker någonstans. Favoritdestination hittills är : Mellanöstern. Jag säger bara: vattenpipa!!!!!!